top of page
Фото автораМатвійчук Олена

Співпраця с ФОП на одній території. Які ризики і які шляхи вирішення питань?

Оновлено: 22 жовт. 2021 р.

Ви напевно знаєте, що якщо ваша компанія купує послуги у ФОП, а він знаходиться у вас за адресою (як юридичною так і фактичною), то і у вас і в нього можуть бути доволі серйозні проблеми.


Саме з таким клієнтським кейсом нещодавно відпрацювали наші спеціалісти. Наприклад, компанію, що купує такі послуги податкова може звинуватити в ухилянні від сплати податків з заробітної плати. Дістанеться і ФОПу.


А саме, звинувативши його в отриманні доходу не в межах єдиного податку, його можуть лишити єдиного податку і нарахувати 19,5%. У разі виявлення контролюючим органом під час проведення перевірок не декларування доходів згідно п. 299.11 ст. 299 ПКУ відбувається анулювання реєстрації платником єдиного податку. Ситуація не з кращих.


Щоб уникнути вищеописаних ризиків – є ДВА практичних рішення.


Рішення # 1️


Більш просте в реалізації. А саме: організувати невеличкий «коворкінг», тобто надавати в оренду чи суборенду робочі місця. Тоді питань до ФОПів не буде. Орендують офіційно за договором робоче місце, за оренду платять. Відповідно надавайте послуги кому завгодно.


Рішення # 2️


Можна надавати приміщення ФОПу в оренду безкоштовно але оцінити його вартість. Тоді згідно з п. 292.3 ст. 292 Податкового кодексу України до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). В нашому випадку – безкоштовної оренди робочого місця. Так датою отримання доходу платника єдиного податку є дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Акт про вартість безоплатно отриманих послуг підписують виключно з метою визначення дати та розміру податкових зобов'язань сторін, в тому числі отримання доходу (безоплатно отриманих послуг) платником єдиного податку у відповідності до п. 292.6. ст. 292 ПКУ. Надання послуг, зазначених у акті, не є господарською операцією та не відображається у бухгалтерському обліку.


Отже, вартість безоплатно отриманих послуг, що дорівнює певній сумі, (умовно - 1000,00 грн), необхідно відобразити в Книзі доходів і витрат ФОПа та сплатити єдиний податок в сумі 5% від суми (50 грн) до граничного терміну, виконавши при цьому всі зобов’язання.


Всі необхідні консультації та бухгалтерський супровід можна отримати в компанії WeDoITBM.



5 666 переглядів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


bottom of page